de hebriden

& the small isles

algemene info

alle eilanden

onderdak

Op alle eilandjes huisjes te huur, B&B en soms hostels/hotels, camping. 

vervoer

VANAF HET VASTELAND: Met de ferry’s van Caledonian Macbrayne. Regelmatige verbindingen. VLIEGEN kan ook. Met Loganair, maar alleen vanaf Glasgow en minder frequent! 

wandelinfo

Tip: Als je de eilanden te voet gaat verkennen kun i.v.m. vervoer beter de eilanden van de buiten Hebriden samen in één reis bezoeken. Hetzelfde geldt voor de binnen Hebriden en de Small Isles (deze laatste kun je altijd nog combineren met het eiland Skye. Wandel-boekjes en wandelkaarten o.a verkrijgbaar bij de zwerver en bol.com

over de buiten Hebriden

barra & vatersay

In de haven van Castlebay meert de ferry aan. Het binnenland is heuvelachtig; langs de kust van dit relatief ronde eiland zijn de meeste dorpjes te vinden. Het ‘binnenland’ is minder bewoond. Twee steencirkels, twee prehistorische huizen en een vijftal voorhistorische torens. Het eland Vatersay met z’n mooie stranden is door een dam met Barra verbonden.

bevolking

Bevolking: Barra is een van de kleinere eilanden van de Buiten Hebriden en er wonen ruim 1.000 ‘eilanders’. Dit ‘wittestrandeneiland’ is één van de kleinere eilanden: 1/4 van het grondoppervlak van Schiermonnikoog. De bevolking spreekt in meerderheid Schots-Gaelisch en is overwegend katholiek. Vatersay is nog een maatje kleiner dan Barra en heeft 100 inwoners. Farming en toeristen zijn de voornaamste inkomstenbronnen. En ook de ferry levert nog wat werkgelegenheid op.

toerisme & lopen

Toerisme: er is één rondweg op het eiland de A188. De Heaval is de hoogste heuvel op het eiland. Vanaf de top prachtig uitzicht op het eiland en de zee. Je voelt je echt op een eiland, de blauwe Atalantische Oceaan is altijd in de buurt. Zie op de website van Barra  een aantal wandelroutes. Zorg wel voor waterdichte  wandelschoenen, het kan  drassig zijn op de paden!

ook nog...

Bijzonder: er is een jeudherberg in Castlebay.

eriskay & south uist

Het eiland Eriskay is door een dam verbonden met South Uist, vandaar dat ze hier bij elkaar staan

bevolking

South Uist is het op één na grootste eiland van de Buiten-Hebriden, oppervlakte: 32026 hectare en ongeveer 1.864 inwoners De bewoners van South Uist staan bekend als Deasaich (Zuiderlingen) en spreken een dialect van het Schots-Gaelisch. Ongeveer 90% van de bevolking is rooms-katholiek. De ongeveer 145 bewoners van Eriskay leven voornamelijk van de visserij, met name op haring.

toerisme & lopen

Bij Eriskay verging in 1941 het schip de S.S. Politician. Aan boord een kostbare lading whisky.  Duizenden flessen spoelden aan land. Een fles is er nog over en die is te vinden achter de bar in de Am Politician Lounge in Balla. Veel Eriskay pony’s lopen vrij rond op het eiland. South Uist, een relatief groot eiland is de volgende in de rij. Met een prachtige mix van natuurlijke schoonheid (er is een natuurreservaat) en historische bezienswaardigheden. Er zijn wandelboekjes op klein formaat te koop. 

Bijzonder: in Loichbosdale bij de haven een winkel, cafeetje en vvv. Voor South Uist heel bijzonder!

benbecula & North uist

South Uist is een langgerekt eiland. Het grenst in het noorden aan Benbecula (Beinn na Faoghla), waarmee het door een damweg nabij Carnan verbonden is, de A865. Benbecula (Schots-Gaelisch: Beinn na Faoghla of Beinn nam Faoghla) ligt de beide Uists (dat wil zeggen: tussen Het is een laaggelegen eiland met een hoogste top genaamd Ruibheal (124 meter). Voor beide eilande geldt: de westkust is zanderig, terwijl het oosten bestaat uit honderden kleine meertjes, inhammen en mini-eilandjes, zonder een duidelijke kustlijn.

bevolking

Economie en Levensonderhoud: op Benbecula voornamelijk  landbouw, visserij en toerisme. De gemeenschap op beide eilanden is hecht en hecht veel waarde aan tradities, muziek en taal. Het Schots-Gaelisch wordt nog steeds gesproken (maar met doorsnee Engels kun je er ook terecht) verder lokale evenementen en festivals die de cultuur en identiteit van het eiland vieren.

toerisme & lopen

Toerisme: Op North Uist een distilleerderij die te bezoeken is, Het bezoekerscentrum Cean na h-Àirigh, verder Lady Ann Wildlife Cruises (boottochten). Westerm Isles Wildlife (natuur en wildlife tochten) Galerie+museum: Shoreline Stoneware en Taigh Chearsabhagh. Wandelingen: voor een zevental wandelingen op South Uist klik hier Voor 2 wandelingen op Benbecula klik hier

ook nog...

bernary

Tussen Harris en North Uist ligt het eiland Berneray  omringd door het water van de Sound of Harris.  Het eiland heeft een oppervlakte ongeveer 10 vierkante kilometer, 2 ‘heuvels’, prachtige zandstranden met zandduinen. Tràigh Iar is zo’n strand zo’n drie mijl lang , je loopt er vaak helemaal alleen. Paradijsje op aarde.

bevolking

Net als bij de meeste eilanden in de Buiten-Hebriden nam de bevolking in de 19e en 20e eeuw af. De laatste jaren is er echter sprake van een stabilisatie. Er wonen nu zo’n 138 mensen. 

toerisme & lopen

Toerisme: Berneray is een eiland dat een prachtig landschap combineert met een rijke geschiedenis en erfgoed, met informatie over beide beschikbaar in het bezoekerscentrum Nurses Cottage, op korte afstand van de haven. Verder te zien op het eiland: de vierkante grafheuvel in Ardmaree, de Cladh Maolrithe een imposante enorme staande steen, en verder de prachtige stranden en vergezichten te zien tijdens de wandelingen, zoals de rondwandeling .

Bijzonder: Overnachten in jeugdherberg op Berneray. Het hostel bestaat uit twee gerestaureerde blackhouses en is gelegen in een prachtige omgeving met uitzicht op de Sound of van Harris. Aanrader!

harris & lewis

Lewis en Harris, gelegen voor de westkust van Schotland, vormen samen het hoofdeiland van de Buiten-Hebriden. Isle of Lewis (Eilean Leòdhais), het noordelijke deel, is het grootste en noordelijkste eiland van de Buiten-Hebriden. Het grenst aan Harris, waarmee het samen Leòdhas agus na Hearadh (Lewis met Harris) vormt. Een duidelijke grens tussen beide is er niet.

 

bevolking

Bevolking: Lewis en Harris zijn met  21.495 inwoners het dichtst bevolkte Schotse eiland. Belangrijkste bronnen van inkomsten zijn toerisme (accommodatie, restaurantjes, rondleidingen, winkeltjes en ambachtelijke ateliers). Verder visserij. Vooral vangst van kreeft, krab, zalm en schelvis. Wol en textiel:  Harris Tweed-stof, handgeweven met lokale wol. Deze wordt gebruikt voor kleding, tassen en accessoires. Landbouw: Schapenhouderij en veeteelt zijn belangrijk voor de voedselvoorziening en de lokale economie.

toerisme & lopen

Oude steencirkels, een prehistorische nederzetting. Harris Tweed: winkeltjes en kleinschalige weverijen waar deze stof verkocht en gemaakt wordt. De schapen op het eiland leveren de wol. Stranden: Lewis en Harris hebben enkele van de mooiste wittezandstranden ter wereld. En je komt er bijna niemand tegen. Stornoway: de enige stad. met een kasteel, een paar winkelstraatjes met een paar pubs en veel kerken. En natuurlijk de haven. En tenslotte: het is prachtig wandelen op Lewis en Harris. Klik hier voor een paar mooie wandelingen.

ook nog...

Een prachtige overnachtings plek in een oorspronkelijk dorp met eeuwenoude blackhouses.

over de Small Isles

Eigg

Met de ferry vanaf Oban kun je er komen. Van ver is het eiland te herkennen aan An Sgùrr dé ‘berg’ van het eiland. Eigg ligt ten zuiden van het eiland Skye en ten noorden van het schiereiland Ardnamurchan. Het is ongeveer 9 km lang van noord naar zuid en 5 km breed van oost naar west. Dus iets groter dan Schiermonnikoog. Een prachtig en rustig eiland, bijna geen verkeer en veel natuur (zeehonden, dolfijnen, bevers enz.)

bevolking

Bevolking: het eiland heeft in totaal ongeveer 110 bewoners. Iedereen kent elkaar en samen runnen ze de dorpswinkel. Op het eiland rijdt een taxibusje heen en weer over de enige smalle asfaltweggetje dat het eiland rijk is. Drie windmolens en een aantal zonnepanelen zorgen voor energie. En verder worden er een paar huisjes verhuurd. Het eiland is sinds 1997 eigendom van de Isle of Eigg Heritage Trust. Een huis op het eiland wordt nooit je eigendom. Je kunt er komen wonen als je iets voor het eiland betekent (dus ben je loodgieter, timmerman of arts is van harte welkom!)

toerisme & lopen

Wandelingen: Als je hier klikt krijg je 8 wandelingen te zien van kort tot lang. Maar ook: in de eilandwinkel of in het ‘kunstwinkeltje’ ernaast (allebei op de pier waar je met de ferry aankomt) is een setje wandelingen te koop. iedere wandeling staat op een ansichtkaart die je na afloop al of niet kunt versturen. Een ‘eilandproduct’! 

 

tip

Er is een hostel op het eiland. Een prachtig gelegen oude boerderij met uitzicht op zee.

Rum

Met de ferry vanaf Oban kun je er komen. In Kinloch, het enige dorp op het eiland legt de boot aan. Het hoogste punt ligt op 810 meter. Rum is iets groter dan Terschelling. Een bekend bouwwerk op het eiland is Kinloch Castle. Gebouwd door een rijke textielfabrikant uit Engeland die toen ook eigenaar van het eiland was. Er is geen geld voor restauratie dus het verval slaat toe.

bevolking

Bevolking: het eiland heeft in totaal ongeveer 40 bewoners. Samen runnen ze hun eigen eiland. Nou ja niet het hele eiland. Het dorp met omliggende weilanden is in bruikleen door de bewoners en de rest is van het eiland natuurreservaat en wordt beheerd door Naturescot, de Schotse tegenhanger van onze Natuurmonumenten. In Kinloch is een winkeltje + postoffice (een paar uur per dag open) een villagehall en een schooltje dat sinds 2022 acht leerlingen heeft (waarvan 3 van de onderwijzeres!) Op het eiland alleen maar zandwegen, een mini waterkrachtcentrale en een prachtig open landschap.

toerisme & lopen

Wandelingen: Als je hier klikt krijg je 8 wandelingen te zien van kort tot lang. 

 

tip

Er is een hostel op het eiland. Prachtig gelegen met uitzicht op de baai. En kamperen of slapen in een pod? kan ook! 

Scroll naar boven